Microbeton accentueert Reinier de Graaf gevels

microbeton-reinier-de-graaf-1

De snelle bouw van het Reinier de Graaf Ziekenhuis is mede te danken aan de bijzondere balkonelelementen die microbeton uit Bergen op Zoom voor dit project heeft ontwikkeld. Het  gepatenteerde kokersysteem van microbeton maakt een razendsnelle bevestiging van in totaal 4,4 kilometer balkons mogelijk.

De witte balkons zijn prominent in het beeld van het nieuwe ziekenhuis aanwezig. Ze hebben bij dit project een grote esthetische waarde. De balkons worden bij elke verdieping aangebracht en accentueren daarmee de verdiepingsgevellijnen. Daarnaast hebben ze een functioneel aspect, de glazenwasser of onderhoudsman kan er  namelijk overheen lopen.

De lichtgewicht balkons zijn gemaakt van ferrocement. De afzonderlijke elementen zijn ruim zeven meter lang en voorzien van twee inwendige kokers. Het element wordt over twee consoles geschoven die in de gevels opgenomen zijn. De werking van het kokersysteem is eigenlijk heel eenvoudig en doordacht. Je hebt aan de gevels vrijwel geen extra voorzieningen nodig om de balkons te bevestigen.  Het vereist van tevoren  wel pas- en meetwerk bij het plaatsen van de consoles. De stalen consoles moeten heel precies op de gevel worden gepositioneerd. Daarna kun je de balkons  razendsnel achter elkaar monteren. Met stelvoorzieningen in de balkons zelf kunnen de elementen worden uitgelijnd op de consoles.’

Het ferrocement is met een dekking van 6 millimeter op de wapening zeer geschikt materiaal voor balkons of luifels . Het is een lichtgewicht, duurzaam en onderhoudsvriendelijk materiaal met een gegarandeerde waterdichtheid. Ferrocement producten van microbeton zijn bovendien  Komo gecertificeerd.

(Bron: Stedenbouw 721)