EMA: Nieuw icoon op de Amsterdamse Zuidas

Het nieuwe hoofdkantoor van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) is op 15 november officieel opgeleverd. Het gebouw, naar ontwerp van Fokke van Dijk, architect bij het Rijksvastgoed bedrijf, is 81 meter hoog, telt 19 verdiepingen en is omkleed met zo’n 10.500 m2 elementgevels. Bijna 4.800 m2 vliesgevels en ongeveer 6.750 meter zetwerk voor de zonwerende vinnen.

Op de begaande grond zijn ruim 100 (sier)kolommen van Microbeton voorzien, in een opvallend zwarte kleur. Tussen deze kolommen zijn afwisselend 60 schuine elementen, banken en zitelementen van Microbeton aangebracht. Ook de randelementen zijn in een onderscheidende betonsamenstelling uitgevoerd.

Lichtgewicht gevelelementen met speciale inkassing

In opdracht van Bouwcombinatie EMA (Dura Vermeer en Heijmans) hebben wij de engineering, productie en levering van de lichtgewicht betonelementen op de begane grond verzorgd. De (sier)kolommen zetten het gebouw niet alleen stevig op de grond, maar zijn ook hufterproof. In vergelijking met traditioneel beton zijn de kolommen 60 tot 70 procent lichter, waardoor de constructie ook lichter uitgevoerd kon worden. De kolommen lopen over in de aluminium vinnen daarboven. Om aan te sluiten bij de bijzondere esthetiek van de winnen, hebben wij een speciale inkassing gemaakt in de kolommen.

Randpanelen met unieke plantstructuur

Voor de weelderige daktuin heeft Microbeton lichte en slanke betonnen randpanelen gemaakt, van slechts 4 cm dik. De panelen zijn voorzien van een unieke plantstructuur, in drie variaties.