Ruime lichtgewicht balkons zorgden voor constructie uitdaging

In de media

microbeton verscheen in de januari editie van het vakblad Industriebouw met haar project Spaarnelicht, Heemstede. Aannemer Slokker Bouwgroep verteld over de bouw en uitdagingen van het project. Lees onderstaand de bijdrage van microbeton aan dit bijzondere project. 

Ruime lichtgewicht balkons zorgen voor constructieve uitdaging 

De ruime afmeting van de balkons van het appartementencomplex Spaarne licht in Heemstede zorgen voor de nodige constructieve uitdagingen. microbeton wist in nauwe samenwerking met hoofdaannemer Slokker Bouwgroep Huizen en de hoofdconstructeur dioCon letterlijk en figuurlijk voor een passende oplossing te zorgen.

microbeton leverde alle lichtgewicht balkons voor het project. De balkons zijn achteraf aan de gevel gemonteerd. “Tijdens de uitvoering zijn met precisie de stalen constructieve balkon in de vloer gestort. Nadat de gevel gereed was, zijn de balkons over de stalen balken geschoven. Alle werkzaamheden aan het balkon zelf konden op de begane grond plaatsvinden, zoals het monteren van de hekwerken en de metalen sierranden. Daarna ging het balkon in zijn geheel naar boven en werd het over de consoles geschoven”.  Vertelt directeur Leon Kolster.

Snelle montage

Er werd voor deze werkwijze gekozen omdat de balkons op sommige plekken tot wel bijna drie meter diep zijn. “Dat zou met een traditionele bouwmethode constructief erg lastig worden”. De bijzondere werkwijze is niet standaard, maar geeft zeker voordelen. “Omdat we elementen van ferrocement met EPS-kern maken, kunnen ze tot wel zeventig procent lichter worden uitgevoerd dan bij traditioneel beton. Verder hoef je het balkon niet te onderstempelen, kan de kraaninzet lichter zijn en werkt sneller. Tot slot is het mogelijk om de balkons als een van de laatste elementen in de bouw te plaatsen. Uiteindelijk zijn in een kort tijdsbestek van circa één maand 89 balkons geplaatst’. Bekijk hier het project 

Het Stads Huis Almelofijnmazige wapening met EPS